tiistai 2. lokakuuta 2012

Pakurikääpä



Kokeilinpa pakurikääpää. Huh, oli niin tehokasta että meni yöunet! Ihan kuten kahvin kanssa kävi ennen kuin totuin kofeiiniin.

Pakurikääpä on lehtipuiden lahottaja, jonka seurauksena esim koivun kyljessä näkyy musta rösoinen pahka. Se siis on lajottajan aihuttama "syöpäkasvain". Vaikka itse pahka ei olekaan pakurikääpä, siitä saa otettua pakurikäävän uskomattomat ainesosat talteen.

Pakurikäävän historialliset juuret ulottuvat kaikkein vahvimmin Siperiaan ja Venäjälle, jossa pakurikääpäteellä on hoidettu mm. syöpää, tuberkuloosia, diabetesta ja vatsakatarria sekä vatsa- ja pohjukaissuolistohaavoja aina 1600-luvulta lähtien. Pakurikäävän historia ulottuu toki paljon pidemmällekin ja aikaisimmat löydökset pakurikäävän käytöstä löytyvät aina 5600 vuoden takaa.
Pakurikäävällä tiedetään olevan ammoinen merkitys pohjoisessa kansanlääkinnässä. Evira kielsi vuonna 2010 käävän käytön tutkimusten ajaksi, mutta on sallinut sen pienimuotoisena seuraavan vuoden syksystä alkaen esimerkiksi teen ja mausteiden sekä ravintolisien yhteydessä.

Tietoa pakurikäävästä:
- Sisältää 215 erilaista fytoravinnetta (mm. 29 polysakkaridi- tai beetaglukaani-johdannaista, joilla voimakkaita immuno-stimulantin ominaisuuksia).
- Voimakas adaptogeeni ja toonikumi, jota on käytetty tuhansia vuosia suurissakin määrissä, pitkiä aikoja, ilman haitallisia tai epätasapainottavia sivuvaikutuksia
- Viimeisen 40 vuoden aikana tehty yli 1600 tieteellistä tutkimusta, mukaan lukien esim. Tohtori Kirsti Kahloksen Helsingin yliopistossa vuonna 1984 tekemät tutkimukset, jotka osoittivat pakurikäävän anti-virus, anti-sieni, anti-syöpä ominaisuudet
- Pakurikäävän betuliinia ja betuliinihappoa käytetään vaikuttavana ainesosana 46:ssa eri lääkkeessä.
- Hyvä lähde mm. B-ryhmän vitamiineille (tiamiini, riboflaviini, niasiini).
- Kokonainen proteiinin lähde (sisältää kaikki elimistöllemme välttämättömät aminohapot).
- Vaikuttavat lääkinnälliset ainesosat: triterpeenit (pääasiassa lanosterili-tyypin triterpeenit (esim. inotodioli)), betuliini, fenolit (hispidini, hispoloni) polysakkaridit ja liukoiset lingiinit.
- Pakurikäävän DNA-rakenne on 30% lähempänä ihmisen DNA:ta kuin esimerkiksi kasvien DNA:n.
- Pakurikäävän on osoitettu lisäävän NK-tappajasolujen aktiivisuutta 300%.
- Suojelee tehokkaasti solujamme vapailta radikaaleilta ja lisää interferonien tuotantoa, mikä taas vaikuttaa positiivisesti DNA:mme korjaamiseen.
- Japanissa pakurikääpä on saavuttanut valtavan suosion kosmetiikkatuotteena (ihon pigmenttivirheiden korjaamiseen ja ihon eheyttämiseen)
- Muutamien lähteiden mukaan pakurikääpä sisältää NGF-yhdisteitä (nerve growth factor), eli hermoston kasvua ja uusiutumista tukevia ainesosia.
- Herblisti David Winston on yksi aikamme kuuluisimmista “yrttiguruista”. Winstonin mukaan pakurikääpä on kaikkein voimakkaimmat anti-syöpä-ominaisuudet omaava, koskaan löydetty lääkinnällinen sieni
Sisältää mineraaleja mm. magnesium, kromi, rauta ja kalium

Miten sitä käytetään:
kuivatusta pakurikäävän paloista tai jauheesta voi keittää teetä. Yhdestä palasta voi keittää useamman kerran (niin kauan kuin väriä irtoaa).
Keitä teetä vähäintään 15 minuuttia.
Teetä voi yhdistellä muiden teelaatujen kanssa ja kannattaa lisätä myös hunajaa, intiaanisokeria tai lakritsijuurta.
Itse saatan maustaa kanelilla, kurkumalla ja inkiväärillä. On muuten tosi tehojuomaa!
Keitettyä teetä voi lämmittää uudelleen.

Ei kommentteja: