Gluteeni on siis vehnässä, ohrassa ja rukiissa oleva proteiini, joka aiheuttaa ohutsuolessa tulehdusreaktion, mikäli henkilöllä on herkkyys gluteenille tai hänellä on keliakia. Oireina gluteiiniherkkyydestä voi olla muun muassa vatsakivut, ummetus, ripuli, anemia, väsymys, iho-ongelmat, infektiot ja sairastelut, mielialanvaihtelut ja autoimmuunisairaudet, kuten vaikka kilpirauhastulehdus, reuma tai jopa syöpä.
Keliakiatesti ei välttämättä kerro gluteenin yliherkkyyttä. Eikä esim. kilpirauhastestit kilpirauhasongelmia. Lääkärit mieluummin määräävät vaikkapa mielialalääkettä potilaalle, jolla on "kuviteltuja" vaivoja ja alakuloa. Suomessa on paljon tapauksia, joissa ihminen on vuosikymmeniä hoidettu mielenterveyspotilaana kun oikea ongelma onkin kilpirauhasessa.
Tässä muutamia vaivoja, jotka on liitetty huonosti toimivaan kilpirauhaseen:
*ruokahalumuutokset (ruokahaluttomuutta tai ylensyöntiä)
*autoimmuunisairaudet (allergiat, SLE eli punahukka, nivelreuma, jne.)
*verensokeriongelmat (diabetes, alhainen verensokeri)
*erilaiset syöpäsairaudet
*verenkiertoelimistönhäiriöt, kuten korkea kolesteroli, heikko verenkierto, sydämentykytys, korkea verenpaine ja alhainen verenpaine
*hammasongelmat, kuten krooninen ientulehdus, vetäytyneet ikenet, hampaiden yhteen pureminen
väsymys ja uupumus
*ruoansulatushäiriöt, kuten ärtynyt paksusuoli, imeytymishäiriöt, ummetus ja ravintopuutokset
*sydänongelmat, kuten sepelvaltimoiden kovettuminen, rytmihäiriöt, epänormaali verenpaine, sydämen heikko verenpumppaus, sydänlihaksen heikkous, kongestiivinen sydämen vajaatoiminta
*äänen käheys, nielemisvaikeudet, palan tunne kurkussa, turvonnut laajentunut kieli ja uniapnea
*immuunipuolustuksen toimintahäiriöt, lisääntynyt tulehdusherkkyys koko kehossa (myös Candida alpicans)
*psyykkiset ja tunne-elämän häiriöt, kuten huomiointikyvyn heikkous, ahdistus, masennus, muistihäiriöt, kaksisuuntainen mielialahäiriö, psykoosi ja skitsofrenia
*aineenvaihdunnan häiriöt, jotka johtavat useimmiten painonnousuun ja toisinaan laihtumiseen
*lihashäiriöt, kuten ataksia (tasapainohäiriöt, haparointi), karpaalitunnelisyndrooma, fibromyalgia sekä lihasheikkous
*neurologiset häiriöt, kuten korvaongelmat (huonokuuloisuus, tinnitus, huimaus), päänsärky ja migreeni, MS-tauti ja kihelmöinti (tunnottomuus ja pistely), jne.
nivel- ja lihaskivut
*hikoilun puute tai liikahikoilu
*suvunjatkamisongelmat, synnynnäiset epämuodostumat, rinta- ja munasarjakystat, endometrioosi, lapsettomuus ja kuukautishäiriöt
*hengitystieongelmat, kuten astma, krooninen keuhkoputken- ja poskiontelontulehdus, keuhkokuume ja keuhkolaajentuma
*iho-ongelmat, kuten akne, pälvikaljuus, ihopaiseet, kuiva iho, ihottumat, ihon kutina ja psoriasis
*rakenneheikkouksia, kuten osteoporoosi, skolioosi, lohkeilevat kynnet ja huonolaatuiset hiukset, silmäripsien oheneminen ja katoaminen
*lämmönsäätelyn häiriöt, kuten kylmät kädet ja jalat, alilämpöisyys, hiki ja vilu vuorottelevat ja lämmönsieto heikentynyt
*virtsatieongelmat, toistuvat virtsarakontulehdukset ja munuaisten toimintahäiriöt
tämä artikkeli kannattaa lukea tässä vaiheessa:
http://www.magneettimedia.com/kakkostyypin-kilpirauhasen-vajaatoiminta/?fb_action_ids=10200610572439424&fb_action_types=og.likes&fb_ref=below-post&fb_source=timeline_og&action_object_map=%7B%2210200610572439424%22%3A136341473216087%7D&action_type_map=%7B%2210200610572439424%22%3A%22og.likes%22%7D&action_ref_map=%7B%2210200610572439424%22%3A%22below-post%22%7D
Mitä siis tehdä jos havaitsee näitä oireita?
Ratkaisuna on jättää gluteenipitoiset ruuat pois ruokavaliosta. Ei se ole vaikeaa. Ruis, ohra ja vehnä pois. Tarkista tuoteseloste.
Gluteenittomia vaihtoehtoja jos välttämättä viljatuotteita kaipaat:
Riisi
Kvinoa
Tattari
Hirssi
Maissi (käytä vain geenimanipuloimatonta!)
Pellava
Amarantti
+ Gluteenittomaksi merkitty kaura, josta tosin herkimmät saattavat myös saada oireita. Toisille gluteenia välttäville taas sopii ihan “perus kaurakin”.
Lihan ja kalan seuraksi vain vihanneksia ja salaattia. Ei hyvä perusruoka kaipaa lisukkeeksi makaroonia tai leipää tms. Ja jos välttämättä niitä haluat, valitse gluteiiniton vaihtoehto tai leivo itse.
Minun suosikkiresepti on porkkanaleipä, jota voi varioida erilaisilla siemenillä:
3dl vettä
2dl hienoksi raastettua porkkanaa
1 muna
1tl ruususuolaa
2rkl siirappia tai intiaanisokeria
1ps kuivahiivaa
2dl gluteiiniton jauhoseos
3dl tumma gluteiiniton jauhoseos
(0,5 rkl jauhettua psylliuminsiemenkuorta mikäli jauhoseoksissa ei sitä ole valmiina, tämä tuote tekee leivästä mehevämmän ja vähemmän murenevaa)
50g voita sulatettuna
pinnalle:seesaminsiemeniä
Sekoita reilusti kädenlämpöiseen veteen porkkanaraaste, muna suola ja siirappi. Sekoita taikinanesteeseen jauhoseos, johon on sekoitettu kuivahiiva.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle seesaminsiemenet.
Anna kohota liinan alla lämpimässä vedottomassa paikassa n 30min. Laita uuni lämpenemään n 225 asteeseen.
Paista leipä uunin keskitasolla 15-20min.
Suositeltavia linkkejä/artikkeleita:
http://www.tohtori.fi/?page=7236802&id=8032118
http://www.trendi.fi/blogi/kiitos-hyvaa/gluteeniton-ruokavalio
http://www.porinlaakaritalo.fi/fi/artikkelit-/35
http://www.tiede.fi/keskustelut/laaketiede-ja-terveys-f11/viljojen-gluteeni-huumeiden-listalle-t39451.html
http://www.anttiheikkila.com/terveysklubi/
vastakkainen näkökulma:
http://www.pronutritionist.net/gluteeni-ja-vehna-monien-sairauksien-ainoa-syy-ei-kai-sentaan/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti